Борба

Гръцко-римската / класическа/ борба е един от петте спорта, който е бил включен в древните олимпийски игри. Българските борци не веднъж са прославяли странати ни на европейски и световни първенства и Олимпиади. 

Класическата борба в Монтана е основана от г-н Георги Ефтимов Лозанов-дългогодишен треньор и спортен деятел. Под неговото ръководство израства световния, европейски шампион и олимпийски вицешампион Камен Георгиев Лозанов.От 1971 г. треньор по борба класически стил в Монтана е Детелин Костов, който в момента е изпълнителен директор на СК ” Борба- Слава” град Монтана. 

Школата по борба в ОДК ” Ние, врабчетата” град Монтана е създадена през 2000г. В нея всяка година се обучаватт 52 момчета в различни възрастови групи /8 до 18 г./ под ръководството на г-н Красимир Петров. Обучението е насочено към изграждане на физически и технически знания и умения в подраствашете за практекуване на спорта борба. Създаване на моралноволеви качества, дух за победа, очладяване на общочовешките ценнности и зачитане на човешките права. Изграждане на трайни навици за занимание с физически упражнения и спорт. на  физически здраво поколение, способно да преодолее трудностите на времето. използване на дпорта като профилактика срещу тютюнопушене, алкохол и наркотици, превенция на насилието, преодоляване на проблемно поведение, стремеж към постигане на високи спортни постижения.

Сред най-изявените състезатели са Стефан Григоров -републикански шампион при мъжете и пети на европейското първенство и Дейвид Димитров – шампион при мъжете, Христо Цветанов – при юношите и Андрей Иванов при децата.

Ръководител на школата:

Красимир Петров, учител по борба в ОДК “Ние, врабчетата”