Спортът джудо и самбо има своята 30 годишна история в град Монтана. Преминал през “недоверието”, този спорт се самоналага като училищна секция в III ОУ в Монтана през есента на 1983 г. под ръководството на учителя по физическо възпитание и спорт Ташко Танов.

Преодолявайки проблемите и трудностите през годините днес с гордост може да отчетем:

  • 896 медала от Държавни лични първенства и шампионати по джудо и самбо. От тях 29 златни, 25 сребърни и 38 бронзови;
  • 399 медала от Международни турнири;
  • 13 медала от Европейски първенства по самбо;
  • 4 медала от Европейски първенства по джудо;
  • 10 медала от Световни първенства по самбо;
  • 5 медала от Световни първенства по джудо;
  • 41 медала от Балкански първенства по джудо.

Над 60 състезатели преминаха през различни национални отбори на БФ по джудо и самбо, като прославиха името на град Монтана и България.

Всички тези резултати са атестат за работа, постигната с много труд и пот от страна на състезатели и треньор.

За постигнатите високи спортни резултати БФ по самбо с Решение № 2 от Протокол № 4/07,06,2010 удостои г-н Ташко Танов със званието ” Заслужил треньор” , което само по себе си говори за признанието и възможностите на човека Ташко Танов.

От 2010 спортът джудо и самбо намери място в семейството на ОДК ” Ние,врабчетата” , където нещата тръгнаха с нов подем и ентусиазъм напред и нагоре.

В момента с джудо и самбо се занимават над 60 деца от първи до дванадесети клас , разпределини в 4 групи.

През изтеклата 2012/2013 г. бяха извоювани 26 медала от Държавни лични шампионати-11 по джудо и 15 по самбо.Отборно бяха спечелени шампионатите по джудо до 12 години, по самбо до 13 години и бронзовите медали при момичетата до 15 години по самбо. Приятен момент е и участието на групите по джудо в Международните турнири в спечелените първо място в генералното класиране и извоюване на купата в град Турно Северин в Румъния през септември 2013. Първо място и купата на град Бор в Сърбия през юни 2013г. Второ място отборно в град Ниш в Сърбия през септември 2013г. 

През учебно-тренировачната година 2012/2013 се бяха отличили състезателите: Цветелина Христова- двукратна шампионка в ДЛШ по самбо и джудо, Здравка Танова-шампионка в ДЛШ по самбо и бронзов медалист по джудо, Глория Манчева-шампионка в ДЛШ по самбо и бронзова медалистка по джудо, Тихомир Спасов -шампион в ДЛШ по самбо и бронзов медалист по джудо, Никол Николова- двукратна сребърна медалистка в държавните шампионати по самбо и джудо.

В момента се акцентира в селекцията и подбора на деца от 10 до 14 години, чрез които ще се поставят основите на бъдещите спортни резултати .

 Ръководител:

Ташко Танов, ст. учител спортни дейности и туризъм